top of page

1940 - GENERALIZAREA RÄ‚ZBOIULUI

Europa: Germania a invadat Danemarca È™i Norvegia la 9 aprilie 1940, în cadrul OperaÈ›iunii Weserübung, care avea scopul declarat să elimine ameninÈ›area unei invazii aliate în regiune. S-au desfășurat lupte grele pe mare È™i pe uscat, în Norvegia. ForÈ›ele britanice, franceze È™i poloneze au debarcat în sprijinul norvegienilor în luptele de la NamsosÅndalsnes È™i Narvik. Până la sfârÈ™itul lunii iunie, însă, forÈ›ele aliate au fost evacuate, iar armata norvegiană a capitulat. FranÈ›aBelgiaOlanda È™i Luxemburg au fost invadate în 10 mai, punând capăt, astfel, "războiului ciudat", dând startul Bătăliei FranÈ›ei. AliaÈ›ii au sperat să poată stabiliza frontul, aÈ™a cum făcuseră È™i în Primul Război Mondial, dar s-au dovedit total nepregătiÈ›i să facă față tacticilor Blitzkriegului german. În prima fază a războiului, (OperaÈ›iunea Galben), Panzergruppe von Kleist , aparÈ›inând Wehrmachtului, a ocolit linia Maginot È™i a spart apărarea AliaÈ›ilor în două, avansând rapid către Canalul Mânecii. O analiză foarte exactă a acestui moment, modul în care s-au desfasurat operatiile, mai mereu pe muchie de cuÈ›it, È™i, în final, motivele care au dus la o atât de impresionantă victorie a germanilor sunt prezentate de Karl-Heinz Frieser, în lucrarea "Blitzkrieg-Legende. Der Westfeldzug 1940". Versiunea în limba română a acestei lucrări a apărut la Editura Militară sub titlul "Mitul Blitzkrieg-ului. Campania din Vest a Wehrmacht-ului. 1940".

​

MediteranaItalia a invadat Grecia la 28 octombrie 1940, atacând din bazele din Albania. DeÈ™i depășiÈ›i numeric, grecii au respins atacul italian È™i au lansat un contraatac la scară mare, avansând adânc în teritoriul albanez. Până la mijlocul lunii decembrie, grecii eliberaseră un sfert din teritoriul albanez.

​

Campania din Africa de nord a început în 1940, forÈ›ele italiene din Libia atacându-le pe cele britanice din Egipt. Se încerca, astfel, transformarea Egiptului într-o posesiune italiană, È›inta principală fiind Canalul Suez, rută vitală de transport maritim. ForÈ›ele britanice, indiană È™i australiană au contraatacat (OperaÈ›iunea Compas), dar această ofensivă a fost oprită când cea mai mare parte a forÈ›elor Commonwealthului au fost transferate în Grecia pentru a lupta împotriva germanilor. Unitățile germane (Afrika Korps) conduse de generalul Erwin Rommel au debarcat în Libia È™i au reluat atacul asupra Egiptului. Italienii au invadat È™i cucerit Somalia Britanică în august 1940. Pe de altă parte, declaraÈ›ia de război italiană a pus sub semnul întrebării supremaÈ›ia maritimă britanică, supremaÈ›ie sprijinită pe GibraltarMalta È™i Alexandria. Gibraltarul nu a fost niciodată atacat direct. În schimb, Alexandria È™i, în special, Malta au fost atacate în mod repetat de forÈ›ele Axei. Malta a devenit în această perioadă cel mai bombardat loc de pe Pământ.

​

Asia: În 1940, Japonia a ocupat Indochina Franceză (Vietnamul), conform unor înÈ›elegeri cu Guvernul de la Vichy, în ciuda opoziÈ›iei ForÈ›elor Franceze Libere, alăturându-se, astfel, agresiunii forÈ›elor Axei, Germania È™i Italia. Aceste acÈ›iuni au intensificat conflictul Japoniei cu Statele Unite È™i Regatul Unit, care au reacÈ›ionat printr-un boicot petrolier.

​

bottom of page