top of page

1941: RÄ‚ZBOIUL DEVINE GLOBAL

Europa: Guvernul iugoslav a cedat presiunilor italo-germane È™i a semnat, la 25 martie 1941Pactul Tripartit. Au urmat demonstraÈ›ii anti-puterile Axei în È›ară È™i o lovitură de stat care a înlocuit, la 27 martie 1941, guvernul cu un altul pro-AliaÈ›i. ForÈ›ele lui Hitler au invadat Iugoslavia È™i Grecia la 6 aprilie 1941. Hitler a trimis armata germană să-i sprijine pe italieni în încercarea de cucerire a Greciei, scopul fiind acela de a-i împiedica pe englezi să creeze È™i să consolideze un front strategic sudic. ForÈ›ele aliate ale Axei au reuÈ™it să-i împingă înapoi pe greci. Trupele britanice au fost aduse din Africa de nord în Grecia pentru a face față noului atac, dar au eÈ™uat în încercarea de a preveni cucerirea Greciei de către Axă, fiind apoi evacuate în grabă. La 20 mai 1941 a început Bătălia pentru Creta, prin desantarea (cu ajutorul planoarelor) a vânătorilor de munte È™i a paraÈ™utiÈ™tilor (Fallschirmjäger) germani. Au fost folosite, în această operaÈ›iune, 539 de aeronave de transport. Insula Creta era apărată de aproximativ 43.000 de greci, australieni, neozeelandezi È™i britanici, nu toÈ›i fiind echipaÈ›i corespunzător. Germanii au atacat simultan pe trei aerodromuri. Atacul a reuÈ™it numai pe unul dintre ele, care a fost cucerit, ceea ce le-a permis germanilor să-È™i întărească poziÈ›iile È™i să-È™i aprovizioneze rapid forÈ›ele. AliaÈ›ii au decis, după o săptămână de lupte, că au fost aduse în insulă atât de multe trupe È™i provizii germane, încât apărarea insulei nu mai era cu putință, 17.000 de soldaÈ›i ai Commonwealthului trebuind să fie evacuaÈ›i. Pe insulă au rămas, totuÈ™i, 10.000 de luptători greci È™i 500 de britanici, continuând lupta împotriva ocupanÈ›ilor germani. Pierderile germane s-au cifrat la 6.200 de oameni (din care aproape 4.000 de morÈ›i) din cei 14.000 de soldaÈ›i care au atacat Creta. Pierderile germanilor au fost aÈ™a de ridicate, încât Hitler a luat hotărârea să nu mai aprobe vreodată un desant aerian. Generalul Kurt Student avea să spună mai târziu: "Creta a fost mormântul paraÈ™utiÈ™tilor germani". AliaÈ›ii au tras concluziile necesare din această invazie, È™i anume că orice desant aerian trebuie să fie sprijinit corespunzător de aviaÈ›ie. Aceste concluzii au fost folosite, mai târziu, în timpul debarcării din Normandia.

​

Mediterana: În iunie 1941, forÈ›ele AliaÈ›ilor au invadat Siria È™i Libanul, aflate sub mandatul guvernului colaboraÈ›ionist francez de la Vichy, cucerind Damascul pe 17 iunie (Campania Siria-Liban). În acelaÈ™i timp, armatele germano-italiene din Africa de nord conduse de Rommel au avansat cu rapiditate către est, asediind portul maritim de importanță vitală Tobruk. În ciuda rezistenÈ›ei îndârjite, trupele britanico-australiene au fost respinse până la El Alamein.

​

Asia: Intrarea SUA în război 

La 7 decembrie 1941, avioanele flotei de portavioane comandată de Viceamiralul Chuichi Nagumo au efectuat un raid aerian-surpriză la Pearl HarborHawaii, cea mai mare bază navală americană din Pacific. ForÈ›ele japoneze au înfrânt rezistenÈ›a slabă a americanilor È™i au devastat portul È™i aerodromurile. În timpul atacului au fost scufundate sau avariate 8 cuirasate, 3 crucișătoare È™i 3 distrugătoare È™i au fost avariate mai multe vase auxiliare. De asemenea, au fost distruse sau avariate 343 de avioane. TotuÈ™i, atacul surpriză nu a avut rezultate decisive, È›inte importante, cum ar fi fost portavioanele (aflate în larg în acel moment), depozitele de carburanÈ›i ale bazei È™i È™antierele navale nefiind atinse. EÈ™ecul japonezilor în atingerea acestor ultime È›inte a fost considerat de mulÈ›i istorici o eroare strategică de proporÈ›ii, pe termen lung pentru Imperiul Japonez.

În ziua următoare, Statele Unite au declarat război Japoniei. Concomitent cu atacul asupra bazei navale de la Pearl Harbor, a fost efectuat È™i un atac asupra bazei aeriene americane din Filipine. Imediat după aceste atacuri, Japonia a invadat Filipinele È™i coloniile britanice Hong KongMalayaBorneo È™i Burma. Aceste ultime atacuri aveau ca scop cucerirea câmpurilor petroliere din zonă, în special cele aparÈ›inând Indiilor Olandeze. În câteva luni, toate aceste teritorii au fost cucerite de japonezi. Insula fortificată Singapore a fost cucerită în februarie 1942, primul ministru W. Churchill considerând pierderea acestei posesiuni una dintre cele mai umilitoare înfrângeri britanice din toate timpurile, armata japoneză fiind în inferioritate numerică (36000 contra 85000).

​

După atacul japonez asupra Pearl Harbor-ului, Germania a declarat, la 11 decembrie 1941, război Statelor Unite, deÈ™i, în conformitate cu prevederile Pactului Tripartit din 1940, nu era obligată să o facă. Hitler a făcut acest pas deoarece era sigur de victorie pe frontul de est, motivând că nedeclararea războiului către SUA ar condamna Pactul Tripartit la moarte È™i că SUA È™i Germania se aflau deja într-un război nedeclarat. Cu toate aceste explicaÈ›ii, miÈ™carea diplomatică germană s-a dovedit totuÈ™i o gravă eroare, care a oferit preÈ™edintelui american Franklin D. Roosevelt pretextul de care aveau nevoie SUA pentru a se alătura cu toate forÈ›ele AliaÈ›ilor în războiul din Europa, fără să întâmpine vreo opoziÈ›ie din partea Congresului.

​

​

bottom of page