top of page

URMÄ‚RI

PIERDERILE OMENEȘTI

​

Cel puÈ›in 60 de milioane de oameni È™i-au pierdut viaÈ›a în cel de-al Doilea Război Mondial —aproximativ 25 de milioane de soldaÈ›i È™i cam 35 de milioane de civili. Estimările variază destul de mult. Aceste cifre includ pe cei aproximativ 6 milioane de evrei È™i cei 4 milioane de neevrei (polonezi, rromi, homosexuali, comuniÈ™ti, dizidenÈ›i, handicapaÈ›i, prizonieri sovietici, etc) uciÈ™i în lagărele Holocaustului.

ForÈ›ele AliaÈ›ilor au pierdut aproximativ 17 milioane de soldaÈ›i, (din care aproximativ 10 milioane de sovietici È™i 4 milioane de chinezi), iar forÈ›ele Axei au pierdut cam 7 milioane de soldaÈ›i, (din care aproximativ 5 milioane au fost germani). Uniunea Sovietică a suferit cele mai grele pierderi omeneÈ™ti: între 20 È™i 28 de milioane de morÈ›i în total, din care 13 – 20 milioane erau civili. Sursele chineze afirmă că China a avut pierderi de 35 de milioane de oameni (militari È™i civili, morÈ›i, răniÈ›i È™i dispăruÈ›i) între 1931-1945, deci mai mari decât cele sovietice. Per total, 80% dintre pierderile omeneÈ™ti au fost de partea AliaÈ›ilor, iar restul de 20% de partea statelor Axei.

 

O LUME ÎN RUINÄ‚

​

La sfârÈ™itul războiului, milioane de refugiaÈ›i erau pe drumuri, economia europeană se prăbuÈ™ise, 70% din infrastructura industrială a vechiului continent fusese distrusă.

Învingătorii răsăriteni au pretins plata unor despăgubiri de război de către naÈ›iunile învinse. În Tratatul de pace de la Paris s-a stabilit că inamicii Uniunii Sovietice, Ungaria, România È™i Finlanda, trebuiau să plătească câte 300.000.000 de dolari (la cursul anului 1938), iar Italia trebuia să plătească 360.000.000 de dolari împărÈ›iÈ›i, în principal, între Grecia, Iugoslavia È™i Uniunea Sovietică.

​

În Olanda, planurile originale de a cere o compensaÈ›ie monetară uriașă È™i chiar de a anexa o regiune din Germania, care ar fi dublat suprafaÈ›a țării, au fost abandonate în cele din urmă. Însă numeroÈ™i germani care trăiau în Olanda de multă vreme, au fost declaraÈ›i cetățeni ostili È™i au fost închiÈ™i într-un lagăr de concentrare, în cadrul unei operaÈ›ii cunoscute ca Laleaua Neagră. În cele din urmă, 3691 de etnici germani au fost deportaÈ›i.

Războiul a dus, de asemenea, la creÈ™terea intensității miÈ™cărilor de independență în coloniile africane, asiatice È™i americane ale puterilor europene, cele mai multe dintre aceste teritorii dependente câÈ™tigându-È™i independenÈ›a în următorii douăzeci de ani.

 

ORGANIZAÈšIA NAÈšIUNILOR UNITE

​

De vreme ce Liga NaÈ›iunilor a eÈ™uat, în mod evident, să prevină războiul, a fost pusă la cale o nouă ordine internaÈ›ională. În 1945 a fost fondată OrganizaÈ›ia NaÈ›iunilor Unite. Pentru a preveni izbucnirea unui nou război, la fel de devastator ca a doua conflagraÈ›ie mondială, È™i pentru a asigura o pace durabilă în Europa, în 1951, a fost înfiinÈ›ată Comunitatea Europeană a Cărbunelui È™i OÈ›elului.

bottom of page