top of page

1942: IMPASUL GERMAN

Europa: În 1942, a fost lansată o ofensivă către Caucaz pentru ocuparea câmpurilor petroliere È™i pentru cucerirea oraÈ™ului StalingradAsediul Stalingradului s-a întins pe durata mai multor luni, cu numeroase lupte de stradă, care au provocat pierderi uriaÈ™e de vieÈ›i omeneÈ™ti de ambele părÈ›i. În timpul nopÈ›ii, forÈ›ele sovietice erau aprovizionate de pe malul stâng al râului Volga, iar Wehrmachtul s-a împotmolit într-o luptă de uzură, mai ales după ce Armata a VI-a de tancuri a fost scoasă din dispozitivul din faÈ›a oraÈ™ului È™i a fost trimisă să lupte în Caucaz. În noiembrie, o puternică ofensivă a încercuit armatele germane în raionul Stalingradului, armate care s-au predat în cele din urmă, în frunte cu mareÈ™alul Friedrich Paulus. Promovarea (prin radio!) a generalului Paulus de către Hitler la gradul de feldmareÈ™al a fost făcută în speranÈ›a că acest fapt îl va împiedica pe comandantul german să se predea. În întreaga istorie militară germană, niciun mareÈ™al nu fusese capturat viu sau nu se predase în mâinile inamicului. Friedrich Paulus a întrerupt această tradiÈ›ie È™i s-a predat, 2 februarie, împreună cu supravieÈ›uitorii armatelor germane.

​

Prima bătălie de la El Alamein a avut loc între 1 iulie È™i 27 iulie 1942. ForÈ›ele germane au avansat până la El Alamein, ultimul punct care asigura apărarea oraÈ™ului Alexandria È™i a canalului navigabil Suez. În condiÈ›iile în care germanii îÈ™i epuizaseră proviziile, forÈ›ele Commonwealthului au reuÈ™it să le oprească avansarea. A doua bătălie de la El Alamein a avut loc între 23 octombrie È™i 3 noiembrie 1942, după ce mareÈ™alul Bernard Montgomery l-a înlocuit pe Claude Auchinleck de la comanda forÈ›elor Commonwealthului, forÈ›e rebotezate Armata a VIII-a britanicăErwin Rommel, comandantul german al Afrika Korps, poreclit "Vulpea DeÈ™ertului", nu s-a mai aflat în fruntea trupelor sale, fiind rechemat în Europa. DeÈ™i în timpul ofensivei britanicii au pierdut mai multe tancuri decât germanii, până la urmă, Montgomery a ieÈ™it învingător. AliaÈ›ii occidentali aveau în timpul luptelor marele avantaj de a fi foarte aproape de bazele de aprovizionare. În plus, germanii au avut un sprijin sporadic din partea Luftwaffe, prinsă în luptele pentru apărarea spaÈ›iului aerian european È™i în susÈ›inerea efortului de război antisovietic.

​

În mai 1942, un atac naval asupra Port Moresby – Noua Guinee, a fost respins de marina aliată în Bătălia din Marea de Corali. Dacă ar fi reuÈ™it capturarea oraÈ™ului Port Moresby, Australia s-ar fi aflat în zona razei de acÈ›iune a marinei japoneze. Aceasta a fost prima acÈ›iune încununată de succes împotriva japonezilor È™i prima bătălie navală dusă exclusiv de portavioane. Cele două părÈ›i au suferit pierderi mari, egale ca gravitate. O lună mai târziu, invadarea de către japonezi a insulelor Midway a fost evitată datorită succesului decriptorilor aliaÈ›i, care au descifrat mesajele secrete japoneze, marina americană fiind capabilă să pregătească un răspuns pe măsura atacului nipon. PiloÈ›ii americani au reuÈ™it scufundarea portavioanelor japoneze, industria japoneză dovedindu-se incapabilă să le înlocuiască rapid. Pierderea a numeroase avioane È™i piloÈ›i experimentaÈ›i (mulÈ›i dintre ei participanÈ›i la Atacul de la Pearl Harbor) a fost un handicap pe care japonezii nu l-au mai putut recupera până la sfârÈ™itul războiului. Americanii au pierdut un portavion È™i un număr mic de avioane. A fost o victorie totală pentru americani, marina japoneză fiind nevoită să treacă din acest moment în defensivă. În iulie, un atac terestru asupra oraÈ™ului Port Moresby a fost dus de-a lungul accidentatului drum Kokoda. Acest atac a fost respins de miliÈ›iile australiene, având printre membrii lor numeroÈ™i tineri slab antrenaÈ›i, care au trebuit să lupte cu îndârjire până la sosirea trupelor regulate australiene, reîntoarse din Africa de Nord, Grecia È™i Orientul Mijlociu. În mod uimitor, batalionul al 39-lea australian, depășit numeric, având în componenÈ›a lui soldaÈ›i neexperimentaÈ›i, a învins armata japoneză formată din 5.000 de soldaÈ›i.

​

​

​

bottom of page