top of page

1945: SFÂRȘITUL RÄ‚ZBOIULUI

Winston ChurchillIosif Vissarionovici Stalin È™i Franklin D. Roosevelt au negociat aranjamentele pentru Europa postbelică în timpul ConferinÈ›ei de la Ialta din februarie 1945. Printre hotărârile luate au fost înfiinÈ›area ONU, formarea statelor naÈ›ionale în Europa Răsăriteană, organizarea de alegeri libere în Polonia (până la urmă, alegerile au fost măsluite de sovietici), repatrierea cetățenilor sovietici È™i atacarea Japoniei de către URSS la cel mult trei luni după înfrângerea Germaniei. Armata RoÈ™ie, (inclusiv cei 78.556 soldaÈ›i ai Armatei I poloneză), au început asaltul final asupra Berlinului la 19 aprilie 1945. Armata germană terminase retragerea în oraÈ™ul puternic fortificat. Capitala germană fusese supusă unor intense bombardamente aeriene în tot acest timp. Cei mai importanÈ›i lideri naziÈ™ti fuseseră uciÈ™i în luptă sau căzuseră prizonieri. Hitler era încă în viață È™i sănătatea sa mintală părea că se deteriorează pe zi ce trecea. Ca un ultim efort de război, Führerul a cerut tuturor civililor, inclusiv copiilor, să participe la lupta de apărare a capitalei în rândurile miliÈ›iilor Volkssturm.

​

Când această ultimă încercare a eÈ™uat, Hitler a fost profund deziluzionat, imaginându-È™i că toată lumea este împotriva lui, dar că mai are încă soldaÈ›i pe care poate să-i trimită în luptă. Hitler È™i statul său major s-au mutat în Führerbunker, un buncăr de beton de sub Cancelaria Reichului, unde, la 30 aprilie 1945Führerul s-a sinucis împreună cu soÈ›ia sa, Eva Braun. Amiralul Karl Dönitz a devenit È™eful guvernului german È™i a trimis repede un reprezentant la Reims, în FranÈ›a, pentru a semna o capitulare necondiÈ›ionată cu AliaÈ›ii. Generalul Alfred Jodl a semnat capitularea necondiÈ›ionată la 7 mai, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la 8 mai. Sovieticii au avut pretenÈ›ia ca actul de capitulare să fie semnat È™i la sediul statului major al forÈ›elor sovietice. Acest lucru s-a întâmplat la 8 mai , ora 23,01, încetarea focului intrând în vigoare pe frontul sovietic la 9 mai, datorita fusului orar. Acesta este motivul pentru care aliaÈ›ii occidentali au sărbătorit Ziua victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.

 

Asia:

​

SUA au cucerit mai multe insule, aÈ™a cum au fost Iwo Jima È™i Okinawa È™i a făcut ca principalele insule japoneze să se afle în raza de acÈ›iune a crucișătoarelor È™i portavioanelor americane. Printre multe alte zeci de oraÈ™e japoneze, Tokyo a fost bombardat cu bombe incendiare È™i doar în primul atac au murit până la 90.000 de oameni, în timp ce incendiile răvășeau toată capitala. Marile pierderi de vieÈ›i omeneÈ™ti au fost atribuite densității mari a populaÈ›iei în zonele industriale, precum È™i materialelor inflamabile din care erau ridicate, în mod obiÈ™nuit, construcÈ›iile în acele vremuri. În plus, porturile È™i principalele căi fluviale erau minate din aer prin OperaÈ›iunea Foametea, care a distrus logistica acestei naÈ›iuni insulare.

​

Mai târziu, la 6 august 1945 avionul de tip B-29 "Enola Gay", pilotat de colonelul Paul Tibbets, a lansat o bombă atomică (Little Boy) asupra oraÈ™ului Hiroshima, practic È™tergându-l de pe suprafaÈ›a pământului. La 8 august 1945, Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei, aÈ™a cum fusese stabilit la Ialta, È™i a lansat o invazie la scară largă a Manciuriei ocupate de Japonia, (OperaÈ›iunea Furtuna de August). Pe 9 august, bombardierul B-29 "Bock's Car" pilotat de maiorul Charles Sweeney, a aruncat a doua bombă nucleară americană (Fat Man) asupra oraÈ™ului Nagasaki. Folosirea celor două bombe atomice i-au permis Împăratului Japoniei să ocolească guvernul în funcÈ›ie È™i să acÈ›ioneze pentru încheierea războiului. Intrarea Uniunii Sovietice în război a avut, de asemenea, un rol în această hotărâre, dar în discursul său la radioul nipon, împăratul nu a menÈ›ionat această invazie printre motivele care ar fi dus la capitularea Japoniei. Japonia a capitulat necondiÈ›ionat la 15 august 1945, semnând actele de capitulare pe 2 septembrie 1945 (V-J day) la bordul cuirasatului USS Missouri, în Golful Tokyo. Capitularea Japoniei în faÈ›a Statelor Unite nu a însemnat încheierea oficială a războiului È™i cu Uniunea Sovietică, cu care Imperiul Nipon nu a semnat nici până în ziua de azi un tratat de pace. În ultimele zile ale războiului, URSS a ocupat partea de sud a insulelor Kurile, o zonă deÈ›inută până în acel moment de japonezi È™i revendicate È™i de sovietici. S-au făcut numeroase eforturi pentru semnarea unor acorduri de pace, dar, în mod oficial, starea de război dintre cele două naÈ›iuni continuă să existe.

bottom of page