top of page

Al Doilea Război Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare È™i mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii. A fost prima oară când un număr de descoperiri tehnice noi, incluzând bomba atomică, au fost folosite la scară largă împotriva militarilor È™i civililor, deopotrivă. Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaÈ›ia mondială de la acea vreme. În plus, multe alte persoane au fost rănite grav, au căpătat infirmități pe viață datorită armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorită experienÈ›elor militare È™i medicale inumane la care au fost supuÈ™i . S-a estimat că acest război a costat mai mulÈ›i bani È™i resurse decât toate celelalte războaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fără a se pune la socoteală sumele cheltuite pentru reconstrucÈ›ia de după război. De exemplu, între 1940 si 1945, bugetul pentru apărare al SUA a crescut de la 1,9 miliarde la 59,8 miliarde de dolari.

​

Majoritatea istoricilor apreciază că Al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a atras în conflict FranÈ›a, Anglia È™i Commonwealth-ul. Unii dintre istorici consideră că atacarea Chinei de către Japonia (7 iulie 1937) marchează începutul conflictului mondial. Uniunea Sovietică, ce anexase partea răsăriteană a Poloniei în 1939, a declanÈ™at un război separat cu Finlanda È™i a fost, la rândul ei, atacată de Germania Nazistă, în iunie 1941Statele Unite ale Americii a intrat în conflict în decembrie 1941, după Atacul de la Pearl Harbour. Războiul s-a sfârÈ™it în 1945, când toate puterile Axei au fost înfrânte.

Principalele teatre de război au fost Oceanul AtlanticEuropa Apuseană È™i RăsăriteanăMarea MediteranăAfrica de nordOrientul MijlociuOceanul Pacific È™i Asia de sud-est È™i China. În Europa, războiul s-a încheiat odată cu capitularea necondiÈ›ionată a Germaniei naziste, la 8 mai 1945, dar a continuat în Asia până la capitularea Japoniei - 15 august 1945.

​

Urmările războiului, inclusiv noile tehnologii È™i schimbările aranjamentelor geopoliticeculturale È™i economice, au fost fără precedent. Astfel, Europa postbelică a fost împărÈ›ită între sferele de influență occidentală È™i sovietică. Dacă Occidentul a trecut la reconstrucÈ›ie postbelică prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Răsăritene au devenit state satelit ale Uniunii Sovietice, adoptând metodele economiei planificate È™i ale politicii unui singur partid totalitar. Această împărÈ›ire a fost neoficială. De fapt, nu au existat înÈ›elegeri oficiale pentru împărÈ›irea sferelor de influență, relaÈ›iile dintre țările victorioase în război au devenit din ce în ce mai încordate, liniile militare de demarcaÈ›ie au devenit în cele din urmă graniÈ›e ale țărilor.

INTRODUCERE

bottom of page