top of page

ParticipanÈ›ii la cel de-al Doilea Război Mondial sunt consideraÈ›i ca aparÈ›inând unuia dintre cele două blocuri: Axa È™i AliaÈ›ii. Mai multe alte țări mici, precum Olanda sau Grecia, au participat la război, cu toate că erau sub ocupaÈ›ie. Unele țări (printre care FranÈ›a È™i România după 1941, Italia după 1943) au avut forÈ›e armate în ambele tabere. Altele au trecut dintr-o tabără într-alta (printre care România, la 23 august 1944). O importantă diferență față de ConferinÈ›a de pace de la sfârÈ™itul Primului război mondial, la care participaseră toÈ›i beligeranÈ›ii învingători, este faptul că în 1945 numai patru au figurat ca puteri victorioase : SUA, URSS, Anglia È™i China, deÈ™i peste cincisprezece state au luptat de partea AliaÈ›ilor, dintre care opt state europene.

​

Puterile Axei au fost constituite, la început, din GermaniaItalia È™i Japonia, care, angajându-se să se apere între ele în cazul unei agresiuni din partea altui stat prin Pactul Tripartit din 1940, au adăugat încă trei sfere de influență celei difinite în 1939 pentru URSS prin Pactul Molotov-Ribbentrop, ajugând astfel la o împărÈ›ire a lumii în 4 sfere de influență. Acest nou pact tripartit a înlocuit vechiul Pact Anticomintern germano-japonez din 1936, la care Italia aderase în 1937. Guvernul fascist spaniol al lui Francisco Franco a fost un sprijinitor al Axei în perioada războiului, Spania rămânând, însă, pe plan militar neutră în conflict. Mai multe state mai mici pot fi, de asemenea, numărate, pentru unele doar pentru o perioadă, printre țările Axei: UngariaBulgariaSlovaciaCroaÈ›iaRomâniaFranÈ›a viÈ™istă È™i Finlanda (în cele două din urmă cazuri, părerile sunt împărÈ›ite).

​

Printre puterile AliaÈ›ilor, aÈ™a numiÈ›ii Cei Patru Mari, se aflau: Anglia (din 3 septembrie 1939), Uniunea Sovietică (din iunie 1941), Statele Unite ale Americii (din decembrie 1941) È™i China (se afla în război cu Japonia încă din 1937).

​

La 23 august 1939, chiar înaintea izbucnirii în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial, URSS È™i Germania au semnat un pact de neagresiune, cunoscut în istorie sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop, care, printre altele, împărÈ›ea în mod expansionist Europa Răsăriteană în două regiuni de influență. Dar, Germania a încălcat pactul de neagresiune, invadând URSS, în 1941SUA se ghidau în politica externă după liniile directoare trasate de Doctrina Monroe, prin care se stabilea că, atâta vreme cât țările europene nu se amestecau în afacerile americane, nici America nu trebuia să se amestece în problemele europene (inclusiv în războaie). SUA au intrat în război abia după Atacul de la Pearl Harbour È™i declaraÈ›iile oficiale de război ale Japoniei È™i Germaniei, când interesele americane, marina militară È™i transporturile maritime deveniseră È›inta atacurilor Axei.

​

Țările care au ales să rămână neutre în conflagraÈ›ie, au fost privite cu neîncredere de ambele tabere È™i deseori au fost presate să contribuie, într-un fel sau altul, la eforturile de război ale vecinului mai puternic. Țările care nu participau la conflict în mod direct aveau, totuÈ™i, interese legitime să vadă învingătoare una dintre părÈ›ile angrenate în conflagraÈ›ie. De exemplu, ElveÈ›ia neutră era considerată, în general, favorabilă AliaÈ›ilor, în timp ce Spania era considerată favorabilă Axei, în ciuda faptului că nici una dintre aceste țări nu a aderat la una dintre alianÈ›ele menÈ›ionate, că reÈ›elele de recuperare a aviatorilor AliaÈ›i doborâÈ›i în Europa occidentală erau tolerate în Spania în timp ce bancheri precum François Genoud lucrau pentru statul nazist în ElveÈ›ia. Astfel de situaÈ›ii au transformat țările neutre în arene de înfruntare pentru serviciile de spionaj ale țărilor beligerante.

bottom of page