top of page

SCHIMBAREA CURSULUI RÄ‚ZBOIULUI

Europa:

Rusia: După victoria de la StalingradArmata RoÈ™ie a lansat 8 ofensive de-a lungul iernii, multe dintre ele concentrate de-a lungul bazinului râului Don, lângă Stalingrad, care au dus, iniÈ›ial, la eliberarea unor teritorii sovietice. Datorită eforturilor continue, Armata RoÈ™ie a fost slăbită, iar germanii au recucerit zonele pierdute iniÈ›ial. În iulie, Wehrmachtul a lansat o ofensivă, amânată până în acel moment de mai multe ori, în zona Kursk. IntenÈ›iile germanilor erau însă cunoscute de sovietici, care s-au pregătit corespunzător, astfel încât Bătălia de la Kursk s-a încheiat în nota generală a contraofensivei ruseÈ™ti, care i-a împins mult înapoi pe germani.

​

Invazia din Italia: Africa de nord, cucerită de curând, a fost folosită ca trambulină pentru invadarea Siciliei începută la 10 iulie1943. În 25 iulieBenito Mussolini a fost demis din funcÈ›ie de Regele Italiei, permiÈ›ând unui nou guvern să preia puterea. După cucerirea Siciliei, AliaÈ›ii au invadat Italia continentală, la 3 septembrie 1943. Italia s-a predat în 8 septembrie, dar forÈ›ele germane au continuat să lupte. AliaÈ›ii au avansat către nord, dar au fost opriÈ›i, în timpul iernii, pe Linia Gustav, până când, în timpul bătăliei de la Monte Cassino, au spart frontul german, iar Roma a fost eliberată la 5 iunie 1944. La mijlocul anului 1943, înainte de capitularea Italiei, a avut loc a 5-a È™i ultima ofensivă germană împotriva partizanilor iugoslavi.

​

Asia: (1943–45) ForÈ›ele australiene È™i americane au dus o campanie prelungită pentru recucerirea insulelor Solomon, Noii Guinei È™i Indiilor Olandeze de Răsărit, în timpul căreia au întâlnit una dintre cele mai îndârjite rezistenÈ›e din timpul războiului. Filipinele au fost recucerite la sfârÈ™itul anului 1944, Bătalia din Golful Leyte fiind considerată una dintre cele mai mari bătălii navale din istorie. Ultima ofensivă importantă din zona de sud-vest a Pacificului a fost campania din Borneo, care a avut ca scop izolarea rămășiÈ›elor forÈ›elor armate japoneze din Asia de sud-est È™i eliberarea prizonierilor aliaÈ›i de războiSubmarinele È™i avioanele aliate au atacat, de asemenea, vasele comerciale japoneze, lipsind astfel industria japoneză de materiile prime pentru care Imperiul Nipon pornise războiul È™i fără de care nu putea să-l continue. Eficacitatea acestei sufocări economice a crescut în momentul în care infanteria marină a Statelor Unite a cucerit insulele din apropierea Japoniei. Armata naÈ›ionalistă a Kuomintangului, de sub conducerea lui Chiang Kai-shek (Cian Ka-È™i) È™i armata comuniÈ™tilor chinezi, de sub conducerea Mao Zedong (Mao Èše-Dun), au luptat cu succes împotriva japonezilor, dar nu s-au aliat niciodată, cu adevărat, împotriva invadatorilor. Conflictul dintre naÈ›ionaliÈ™ti È™i comuniÈ™ti izbucnise cu mult timp înainte de declanÈ™area invaziei nipone È™i a continuat în timpul luptelor de eliberare a țării È™i după înfrângerea japonezilor.

bottom of page